3e Advent 'Ave Maria'


In de zesde maand werd de engel Gabriël door God gezonden naar een stad in Galilea, waarvan de naam Nazareth was, naar een maagd die ondertrouwd was met een man, van wie de naam Jozef was, uit het huis van David; en de naam van de maagd was Maria. En toen de engel bij haar binnengekomen was, zei hij: Wees gegroet, begenadigde. De Heere is met u. U bent gezegend onder de vrouwen. Toen zij hem zag, raakte zij in verwarring door zijn woorden, en zij vroeg zich af wat de betekenis van deze groet kon zijn. En de engel zei tegen haar: Wees niet bevreesd, Maria, want u hebt genade gevonden bij God.

En zie, u zult zwanger worden en een Zoon baren en u zult Hem de naam Jezus geven. Hij zal groot zijn en de Zoon van de Allerhoogste genoemd worden, en God, de Heere, zal Hem de troon van Zijn vader David geven, en Hij zal over het huis van Jakob Koning zijn tot in eeuwigheid en aan Zijn Koninkrijk zal geen einde komen.

Maria zei tegen de engel: Hoe zal dat mogelijk zijn, aangezien ik geen gemeenschap heb met een man? En de engel antwoordde en zei tegen haar: De Heilige Geest zal over u komen en de kracht van de Allerhoogste zal u overschaduwen. Daarom ook zal het Heilige Dat uit u geboren zal worden, Gods Zoon genoemd worden. En zie, uw nicht Elizabet is eveneens zwanger van een zoon, in haar ouderdom. Dit is de zesde maand voor haar, die onvruchtbaar genoemd werd. Want geen ding zal bij God onmogelijk zijn. Maria zei: Zie, de dienares van de Heere, laat met mij geschieden overeenkomstig uw woord. En de engel ging van haar weg.

- Lukas 1:26-38 (HSV)

Misschien dat je ooit wel eens gehoord hebt van het 'Wees Gegroet' of dat je bekend bent met de klassieker 'Ave Maria'. Binnen de katholieke traditie heeft bovenstaande tekst -en dan met name de rol van Maria daarin- een belangrijke waarde. Maria is een toonbeeld van gehoorzaamheid en heeft een bijzondere bevoorrechte positie als de enige vrouw die ooit God Zelf in haar buik droeg. Anders dan soms gedacht wordt, aanbidt men haar als persoon niet, maar zien katholieken in haar iemand die voor ons bidt. 'Heilige Maria, Moeder van God, bid voor ons zondaars'. De gemiddelde protestante of evangelisch-georiënteerde christen zal dit niet snel meebidden. Toch inspireert Maria mij wel in dit verhaal. Ze moet compleet overrompeld zijn geweest door deze hele gebeurtenis. Hoewel zij deel uitmaakte van een generatie die sterk hoopte op de komende Messias, moet dit alsnog een grote verrassing zijn geweest. Haar vraag 'hoe zal dat mogelijk zijn?' laat iets zien van de chaos die er in haar hoofd aanwezig was. Maria is een fantastisch voorbeeld voor ons in gehoorzaamheid en overgave aan God ten tijde van complete verwarring. 'Laat met mij geschieden overeenkomstig uw woord'. Ze geeft zich volledig over.

Het is aanlokkelijk om in dit verhaal dan ook vooral op Maria te focussen. De vraag is echter of dat recht doet aan de boodschap. Is zij wel echt de hoofdrolspeler in deze tekst? In het centrum vinden we de belofte van een komende Koning die Zoon van de Allerhoogste genoemd zal worden, die een troon zal bestijgen in een Koninkrijk waar tot in eeuwigheid geen einde aan zal komen. Jezus, Zoon van God, Immanuël, God die mens werd, onder ons kwam wonen en met ons wil zijn. Maria woonde in Galilea, een gebied waar de religieuze elite op neer keek en wat door sommigen zelfs beschouwd werd als 'vervloekt'. Daar werd de Redder van de wereld geboren in een klein, nietszeggend gehucht. Haar familielid Elizabet -die te dealen had met de verschrikkelijke sociale gevolgen van haar kinderloosheid- werd op latere leeftijd toch zwanger. God kwam naar ons toe, zette Zijn voeten in de modder en liet daar doorheen zien dat niets voor Hem onmogelijk is. Hij koos juist de rauwe, gebroken en donkere kanten van het leven uit om van daaruit te kunnen zeggen: 'ik ben met jullie'. Dat is waar Kerst in de kern om draait: God die op de meest onwaarschijnlijke manier er voor kiest met ons te zijn in de gebrokenheid van ons leven. Niemand van ons zal weten hoe het is om -zoals Maria- het voorrecht te hebben Jezus in je buik te dragen. Toch komt Hij ons ook vandaag tegemoet met de woorden: 'Wees gegroet begenadigde. De Heere is met u.'




Reacties

Populaire posts van deze blog

Advent #1 (2020) | Machteloos verwachten

4e Advent 'Jezus onder puin'

1e Advent 'Sorry'